Handleidingen: Nieuwsbrief | Opera

<-vorige pagina --- volgende pagina->

Opera gebruiken

Als Opera normaal geïnstalleerd is, dan krijg je een snelkoppeling naar het programma onder Start - Alle Programma's. Afgezien van een aantal uiterlijke afwijkingen en een paar andere menu-items, ziet Opera er ongeveer net zo uit al Internet Explorer.

Je kunt, net als bij Internet Explorer, op de adresbalk een adres typen. Ook alle andere 'normale' functies van Internet Explorer zijn in de Opera browser te vinden op min of meer dezelfde plaats.

Waar ik hier op wil wijzen, is de mogelijkheid om de 'beeld stijl' aan te passen. Je vindt dit onder het menu-item beeld - stijl. Maar makkelijker is het misschien om de bijbehorende knoppenbalk in beeld te brengen. Ga hiervoor naar beeld - werkbalken - aanpassen... (zie afbeelding).

Werkbalken aanpassen

Kies Beeld - Werkbalken - Aanpassen...

In het venster dat volgt zorg je ervoor dat 'Weergave werkbalk' aangevinkt staat. Klik 'OK' om het venster weer uit te schakelen.

Weergave werkbalk aan

'Weergave werkbalk' zet je aan

Je zult nu ergens bovenaan een knoppenbalk vinden met onder andere de knoppen 'Spraak', 'Auteursmodus', 'Afbeeldingen tonen'. Als je op het driehoekje naast de knop Auteursmodus klikt, schuift er een menuutje uit waarop je allerlei weergave-modussen kunt kiezen (zie afbeelding).

Tekstbrowser simuleren

De weergave modus veranderen

Probeer eens 'Tekstbrowser nadoen'. Je krijgt nu dezelfde pagina te zien, maar dan met een vrijwel kale opmaak. Zo zal een tekstbrowser de pagina ongeveer weergeven. Je kunt er van uitgaan dat een spraakbrowser de tekst van de pagina ook ongeveer op deze manier oplepelt.

Probeer nu eens wat te browsen op het internet. Je zult zien dat dit nog niet meevalt, en dat heel veel sites moeilijk toegankelijk worden, zodra ze op een niet-standaard manier benaderd worden. Natuurlijk ga je ook de Solgu-site bekijken.

Probeer ook wat andere modussen. Zet eerst weer 'Tekstbrowser nadoen' uit (of laat 'm juist aanstaan om te kijken wat er dán gebeurt), en zet bijvoorbeeld de 'Toegankelijkheidslayout' aan. Een beetje experimenteren met de verschillende modussen kan een aardig inzicht opleveren in de tekstuele structuur van een pagina.